Jak vybrat jídelní stůl

Zařizujete nový rodinný dům a nevíte si rady s výběrem jídelního stolu? Chcete vědět jaké jsou možnosti a současné trendy u jídelních stolů? Vybrali jsme 5 nejdůležitějších kritérií, které by vám měly výběr vašeho vysněného jídelního stolu alespoň trochu usnadnit.

Rozměry

Při volbě správného rozměru jídelního stolu mějte samozřejmě na paměti prostorové možnosti vaší jídelny. Standardní výška stolu je zhruba 75 cm. Pro pohodlné stolování by měl mít každý každý člověk sedící u stolu k dispozici prostor alespoň 60 cm na šířku a 40 cm na hloubkuStůl pro 4 osoby by tak měl mít minimálně 120 × 80 cm. Ke stolu s plátem 200 × 90 cm lze pohodlně usadit 6 lidí a příležitostně i další 2 do čela. Při umísťování stolu v interiéru berte v potaz dostatek místa pro židle okolo stolu. Pro jejich bezpečné odsunutí a procházení obsluhy počítejte minimálně 75 cm. Pokud místo klasických židlí zvolíte stále oblíbenější křesílka, mějte na paměti vyšší náročnost na manipulaci s křesílky v prostoru, ale také požadavky na zasunutí pod stůl (výška područek). Jídelní stoly standardně nabízíme v několika rozměrových variantách, atypické rozměry vyrábíme na zakázku.

 

Rozkládání

Větší variabilitu nabízejí stoly rozkládací. Příležitostným rozložením získáte prostor až pro další 4 spolustolovníky – například stůl LONDON má před rozložením délku 2 m, po rozložení  3 m. Rozkládací díl je uložen pod stolovým plátem a nemusí tak čekat na svou příležitost schovaný za skříNejčastěji se setkáte se typy rozkládání:

1. Klasický - rozložení jídelního stolu rozsunutím stolového plátu symetricky na každou stranu a vložením rozkládacího dílu. Při rozkládaní zůstává stolová konstrukce na místě.

 

2. Dalším způsobem rozložení jídelního stolu je vysunutí páru nohou na jednu stranu a vložení rozkládacího dílu. Tento způsob se stává čím dál oblíbenější, protože nohy jídelního stolu zůstávají v rozích a nemůže se tak stát, že by při sezení u stolu překážely.

 

3. Tzv. "zásuvka" je méně častý, ale originální způsob rozkládání. Vysunutím zásuvky vytvoříte oporu, na kterou otevřete rozkládací díl. Získáte tak dalších až 50 cm na každé straně. Určitě opět oceníte, že se stolem nemusíte manipulovat, protože při rozkládaní zůstává celý stůl na místě.

 

Nohy

Umístění noh pod stolovým plátem určuje možnosti usazení stolujících. Dnes se často přikláníme k umístění noh co nejvíce do kraje (rohu) stolu tak, aby se prostor pod plátem maximálně využil bez kompromisů. Nohy stolů standardně vyrábíme z masivního dřeva. U levnějších stolů používáme k výrobě lamino a to jak na plát, tak i na nohy i z důvodů sjednocení materiálu. U moderních stolů se nyní těší oblibě kovové podnoží, které lze umístit i doprostřed plátu, což vám umožní využít prostor kolem stolu bez omezení.

 

Materiál

Určitě budete chtít jídelní stůl ladit s ostatními prvky interiéru (kuchyňská linka, podlaha, další nábytek). Použití mnoha různých dřevin vedle sebe může působit nejednotně a rušivě. Spolu typem materiálu rezonuje i cena.

  • Laminované desky od různých výrobců jsou nejčastějším a nejlevnějším materiálem pro nábytek. Výběr dekorů je téměř nekonečný – od dřevěných, kamenných, jednobarevných až po vzorované. Jídelní stoly z laminovaných desek jsou stálobarevné a odolné, neublíží jim rozlité víno, horký hrnec ani spadlá poklička. Někdy však vypadají uměle, především na větších plochách, protože se vzor opakuje.
  • Jídelní stoly z masivního dřeva jsou přírodní a unikátní. Ihned se stanooriginálním prvkem každého interiéru. Vyrábíme je z tvrdého dřeva, nejčastěji z buku, z kterého se vyrábějí i židle. Výraznější kresbu má bukové jádrové dřevo. Narůstající oblibu má dřevo dubové, pro svou ojedinělou strukturu a medovou barvu. Méně obvyklé jsou stoly z ořechu.
  • Kompromisem v nabídce jsou dýhované jídelní stoly. Na první pohled vypadají jako z masivu – vrchní vrstvu tvoří dvou milimetrová přírodní dýha z masivního dřeva nalisovaná na dřevotřískové desce. Dýhované stoly jsou odlehčené a snadněji se s nimi manipuluje. Povrchová úprava je lak.

Samostatnou kapitolou je povrchová úprava masivních jídelních stolů.

Povrchová úprava

K ochraně dřevěného povrchu masivních jídelních stolů používáme lak nebo olej. V obou případech se nanáší ve dvou vrstvách mezi kterými se provádí jemný brus. Co je lepší? Olej i lak má svůj početný tábor příznivců a každý má jiné preference a očekávání. Zvažte sami:

  • Lak vytváří na povrchu tenkou tvrdou jednolitou vrstvu, která dřevo uzavře. Při úklidu se snadno utře hadříkem a dále je povrch bezúdržbový. Při manipulaci s ostrými předměty nebo např. s hrubým keramickým nádobím může dojít k poškrábání povrchu. Oprava pak spočívá v přebroušení a přelakování celého povrchu stolového plátu a nelze opravit jen poškozené místo.
  • Olej se oproti laku vpije přímo do dřeva. Neposkytuje tak vysokou ochranu proti vlhkosti. Čas od času je proto nutné olejovou vrstvu obnovit. Výhodou oleje je, že ho můžete aplikovat pouze lokálně a není nutné ošetřit celý povrch.

Specialitou jsou pak dubové stoly s kartáčovaným povrchem, kdy se odstraní měkká léta a tvrdá léta tím pádem vystoupí. Povrch dřeva pak získá originální zvrásnění.

Závěrem

Jídelní stůl je obvykle středobodem domácnosti - jídelního stolu se obědvá, oslavuje, píší domácí úkoly, pracuje. S trendem spojování místností tak nabývá na důležitostiKdyž vyberete jídelní stůl z masivu, nebudete litovat. Získáte přírodní a originální prvek v interiéru, který vydrží věky a jednou ho zdědí vaše vnoučata.